1. Inleiding
  2. Houtskool barbecue
  3. Het verschil tussen houtskool en briketten
  4. Hoe ontsteek ik mijn houtskool barbecue?
  5. Gas barbecue
  6. Elektrische barbecue

1. Inleiding

Kolen, gas of elektrisch, wat kies je? Op bbq-zaak.nl bieden wij deze drie types barbecues aan maar welke ga je kopen? Ga je voor het gemak of voor de smaak en hitte? Om u te kunnen helpen bij het maken van deze keuze geef ik hieronder wat informatie over deze verschillende soorten barbecues.

2. Houtskool barbecue

Een houtskool barbecue vul je met houtskool of briketten. Om dit makkelijk te kunnen laten branden maak je het aan met aanmaakblokjes. Bij een houtskool barbecue moet er ongeveer een halfuur worden gewacht voordat hij klaar is voor gebruik. Door met de toevoer van de hoeveelheid zuurstof te spelen bepaal je de temperatuur van de houtskool barbecue.

De voor- en nadelen van kolen:

Voordelen:

  • Een houtskool barbecue koop je bij ons al vanaf €14,90,-
  • Een houtskool barbecue kan hoge temperaturen bereiken van wel 400 C°.
  • De houtskool barbecue is gemaakt om te roken.
  • Het is leuker. Het aansteken van de houtskool of briketten, de geur, en het wachten.

Nadelen:

  • Kolen geven vlekken als je ze op je kleren krijgt.
  • Het kan lastig zijn om de houtskool of briketten aan te krijgen als je geen starter hebt. Bijvoorbeeld met wind.
  • Het kost tijd om de barbecue of de juiste temperatuur te krijgen en te houden.
  • Het brengt een hoop rommel met zich mee. 

3. Het verschil tussen houtskool en briketten

 

Houtskool:

Houtskool is het overgebleven as van verbrand hout. De naam houtskool zegt het al, verkoling van hout. Als je houtskool voor de barbecue gebruikt is het zaak te wachten met grillen totdat de houtskool een grijze as laag heeft.

De voor- en nadelen van houtskool:

 

Voordelen:

  • Houtskool heeft een snelle ontbranding.
  • Ze kunnen een hoge piektemperatuur bereiken van 500 C° na ongeveer 20 min.
  • Ze kunnen een maximale temperatuur van 800C° bereiken na ongeveer 80 min.

Nadelen:

  • Het vuur is van mindere kwaliteit.
  • Houtskool brand snel op waardoor je er veel van moet gebruiken.
  • Het laat as deeltjes af wat op het voedsel kan komen.
  • Er blijft veel as achter.


Briketten:

Briketten zijn resten van houtskool. De resten van het houtskool worden fijngemalen en vermengd met nat maïsmeel. Uiteindelijk word dit tot briketten geperst.  Ook bij briketten is het zaak te wachten met grillen totdat de briketten een grijze as laag hebben.

De voor- en nadelen van briketten:

 

Voordelen:

  • Briketten hebben een lange gemiddelde temperatuur waardoor de hitte gelijkmatig word verdeeld.
  • Briketten branden langer dan houtskool.
  • Briketten blijven beter intact waardoor je een deel vaak kan hergebruiken.
  • Ze kunnen een maximale temperatuur van 600C° bereiken na ongeveer 80 min.

Nadelen:

  • Briketten hebben een langzame ontbranding waardoor het wat langer duurt voordat je kan grillen.
  • Er blijft veel as achter ondanks dat er een deel her te gebruiken valt.

4. Hoe ontsteek ik mijn houtskool barbecue?

 

Wat heb je nodig?

  • Als eerste heb je natuurlijk een barbecue nodig. Een barbecue met een bodemrooster en daaronder ventilatiegaten is het meest praktisch en raad ik dan ook ten zeerste aan. Een voorbeeld hiervan is de BBQ Collection Kingsize 22" houtskool barbecue.
  • Houtskool of briketten.
  • Aanmaakblokjes en een aansteker.
  • Een quick starter. (dit hoeft niet, wel leg ik hieronder uit hoe dit werkt).
  • Een oude tang.

De standaard manier:

Strooi een laagje kolen of briketten in de kogel van de barbecue. de hoeveelheid hiervan hangt af van het feit hoelang en hoeveel je wilt grillen. Zorg ervoor dat voordat je hem aansteekt de ventilatiegaten zo ver als mogelijk open staan. Leg nu een paar aanmaakblokjes zo diep mogelijk tussen de houtskool of briketten en steek ze aan. Met een oude tang kun je nu zorgen dat alle kolen of briketten goed bij het vuur komen te liggen. Bouw een soort van toren. Als dit gelukt is wacht je een tijd en als de kolen of briketten goed gloeien kun je beginnen met grillen.

Met de quick starter:

Een quick starter is erg handig voor het snel laten branden van je kolen of briketten. Het word ook wel een pijp of schoorsteen genoemd. Om te beginnen leg je een paar aanmaakblokjes op je bodemrooster van je barbecue. Vul de pijp hierna met kolen of briketten en zet die op het rooster met de aanmaakblokjes. Steek nu de aanmaakblokjes met een aansteker via de onderkant aan. De vlammen zullen zich nu langzaam omhoog werken en het enige wat je nu nog maar hoeft te doen is wachten. Als de bovenste kolen in de pijp goed gloeien keer je hem voorzichtig om op het bodemrooster en je kunt beginnen met grillen.
 

 
 

5. Gas barbecue


 
Een gas barbecue geeft veel gemak. Het kost namelijk een stuk minder tijd om hem op temperatuur te krijgen dan bij de houtskool barbecue. De branders onderin de barbecue zorgen voor de warmte. De gas barbecue brand op gas, propaan of butaan.
 

De voor- en nadelen van gas:

 

Voordelen:

  • Een gas barbecue koop je bij ons al vanaf €94,90,-
  • De gas barbecue is binnen een kwartier op temperatuur.
  • De temperatuur van de barbecue is makkelijk constant te houden en snel te verhogen of te verlagen.
  • Een gas barbecue is binnen te gebruiken.

Nadelen:

  • Gas barbecues zijn in te stellen op temperaturen tussen de 100C° tot 300C°. Er zijn gas barbecues met uitzonderingen.
  • Gas barbecues zijn vaak aan de grote kant en nemen dus aardig wat ruimte in.
  • Naast het schoonmaken van het rooster moeten de gasbranders ook schoongemaakt worden.

6. Elektrische barbecue

 
 
Een elektrische barbecue geeft ook erg veel gemak en misschien nog wel meer dan de gas barbecue. Een elektrische barbecue is binnen enkele minuten opgewarmd en laat geen rotzooi achter. Wel kost een aardig wat stroom. Door de constante toevoer van warmte gaart hij snel en na gebruik koelt hij snel af.

De voor- en nadelen van elektrisch:

 

Voordelen:

  • Een elektrische barbecue koop je bij ons al vanaf €29,90
  • De elektrische barbecue is binnen een paar minuten klaar voor gebruik.
  • Hij geeft weinig rommel e het is schone energie.
  • Er kan in korte tijd relatief veel voedsel op klaar gemaakt worden.
  • Na gebruik koelt hij snel af en kan je hem diezelfde avond dus nog schoonmaken.

Nadelen:

  • Een elektrische barbecue verbruikt veel stroom waardoor het een relatief dure barbecue word.
  • Als er geen stroom is kun je niet barbecueën.  Bij een stroomstoring of iets dergelijks zal hij dus uitvallen en kan je hem niet meer gebruiken.